Neobične mogućnosti putovanja

Autor:   /   Objavljeno: 20.05.2017, 14:20

Maja Klarić, Šibenčanka, putopjesnikinja, djevojka koja život vidi i živi srcem. Gost predavač je u KLUBu MLADIH ENTER u Narančastoj zgradi na Banju u srijedu 24.05.2017. godine s početkom u 19 sati.

Ako ste učenik, student i još niste u mogućnosti putovati, a mislite da je to sve nemoguće jer možda niste pri novcu, e pa Maja će vas svojim bogatim iskustvom putovanja u tome razuvjeriti. Što će vam sve Maja ponuditi na njenom predavanju, najbolje da pročitate iz teksta:

"Dvije osnovne teme večeri su putovanja i poezija, odnosno način na koji se oni isprepliću u mom dugogodišnjem stvaralaštvu i stilu života. Dosad sam objavila četiri knjige, od kojih su tri zbirke puopisne poezije: "Život u ruksaku" (AGM, 2012), "Quinta Pitanga" (VBZ, 2013) i "Nedovršeno stvaranje" (Kulturna udruga Fotopoetika, 2015.).

"Život u ruksaku" govori o europskim putovanjima (Portugal, Španjolska, Irska, Francuska i sl.), ali i putovanju općenito - kako i kada krenuti, što nas vuče na puovanja, kako putovati sam.... Tim povodom razgovarat ćemo o tome kako jeftino putovati koristeći Interrail, autostop i slične mogućnosti.

"Quinta Pitanga" govori o Brazilu i otoku Itaparica gdje sam provela dva mjeseca na UNESCO-ovom rezidencijalnom programu za književnike gdje je zbirka i nastala. Posjetiteljima ću nastojati približiti pojam umjetničkih rezidencija, kako se na njih prijaviti, koji su uvjeti i u koje vas sve kuteve svijeta mogu odvesti. 

"Nedovršeno stvaranje" zbirka je koju sam napisala tijekom putovanja kroz Južnu Ameriku, a koja kroz stihove priča o Peruu, Boliviji i Ekvadoru. Tu ćemo se dotaknuti volonterskih programa kao što su WWOOF i Workaway pomoću kojih je također moguće putovati i boraviti diljem svijeta.

Prozni putopis "Vrijeme badema" (Kulturna udruga Fotopoetika, 2016.) nastao je tijekom hodočašća Camino de Santiago na kojem sam bila 2010. godine. Putopis sadrži poetske i prozne zapise, kao i originalne fotografije u boji nastale tijekom putovanja (autorica fotografija: Dijana Klarić). Camino de Santiago službeno započinje u francuskim Pirenejima, a završava u gradu Santiago de Compostela, odnosno u mjestu Finisterra na Atlanskom oceanu. Dug je oko 900 kilometara koji se prelaze pješice, biciklom ili na konju. Krajem 2010. godine u 35 dana prehodala sam 800 klometara, od mjesta Saint Jean Pied du Port u Francuskoj do Finisterre na Španjolskoj obali Atlanskog oceana. Na samom kraju druženja razgovarat ćemo o putovanjima pješice:"

Maju se može i kratko upoznati na sljedećem linku, no svakako bi bilo vrijedno doći, čuti i osjetiti što nam ima za reći.