Bum! Šibenik ili zašto je važno govoriti!

Autor:   /   Objavljeno: 18.04.2014, 10:07

Pozivamo sve udruge da izađu u javni prostor i sudjeluju u donošenju odluka koje ih se tiču!

Zašto BUM!?

 

Zato jer smatramo kako ne možemo čekati da se politike o nama donesu bez nas. Jer mislimo kako sve udruge moraju moći artikulirati svoje probleme i potrebe u javnom prostoru. Zato jer svaki put kada nas pogodi nečija odluka ili djelovanje nemamo pravo reći da nam se to ne sviđa, ako nismo barem pokušali djelovati na procese donošenja takvih odluka. Zato jer moramo izaći prema van s našim potrebama, ukazati na njih i omogućiti im prepoznavanje u zajednici. Zato jer jedino ako se povežemo, umrežimo i stvorimo tolerantnu i demokratsku klimu među sobom možemo očekivati promjene. Zbog svega ovoga, ali i mnogočega drugog, odlučismo se na javnu akciju zvanu BUM! (Budućnost udruga mladih) Šibenik. 

U prvom dijelu koji će se odvijati u Gradskoj knjižnici 25. travnja u 10 sati održati će se konferencija na temu "Poticanja aktivnog dijaloga mladih i lokalnih samouprava". Dolaze nam gosti iz Splita (Infozona, Udruga MI) i Zagreba (Attack!) s dugogodišnjim iskustvima sukreatora politika za mlade. Kako to i spada. Oni će nam na primjerima dobre prakse, ili primjerima koji su bili poučni u njihovom djelovanju, približiti ideju o tome kako zajedno djelovati i mijenjati vlastite uvjete djelovanja u suradnji s lokalnom samoupravom. Moći govoriti za sebe i o sebi i boriti se za sebe, svoja uvjerenja, pa na taj način utjecati na društvene prilike i okolinu u kojoj živiš, stvaraš i djeluješ smatramo krucijalnim trenutkom  i mogućnošću koja se ne smije propustiti. Zato i pozivamo sve udruge, ali i mlade pojedince, različitih afiniteta, da se artikuliraju sudjelujući na konferenciji!

Što očekujemo?

Očekujemo da će nam se putem otvaranja različitih tema od interesa za mlade iskristalizirati područja u kojima svojim utjecajem možemo doprinijeti razvoju, kako nas samih, tako i razvoju zajednice u kojoj djelujemo. Konferencija otvara i mogućnosti programskog povezivanja mladih, povezivanja oko zajedničkih ciljeva, ili oko projekata koje izvodimo. Ona je i mjesto gdje se možemo ,povezivanjem s ljudima iz lokalne samouprave, izraziti i utjecati na rješavanje tegoba koje nas snalaze u radu. 

Što želimo? 

Želimo jasne, utemeljene, argumentirane stavove o politikama za mlade na svim razinama (Nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj). Želimo razgovarati o dokumetima, programima i zakonima koji nas se tiču. Postizanje razine u kojoj prevladava razumijevanje, analiza i kritičko promišljanje vlastitih pozicija u kojima radimo, mislimo i djelujemo. Različitost iskustava sigurno je temelj i preduvjet mogućnosti razumijevanja specifičnih konteksta u kojima se svakodnevno nalazimo, a uvažavanje istih, preduvjet za razvoj i suradnju. 

A nakon toga?

Nakon toga ćemo svi na sajam udruga (26. travnja - 9 sati). Na sajam su pozvane sve organizacije! Kulturne, sportske, udruge mladih, bez obzira na program i ciljeve. Želimo da Obala ispred Azimuta eksplodira od ideja, projekata, radionica i drugih aktivnosti kojima se udruge bave, a koje zbog njihove raspšenosti ponekad ne uviđamo u cjelosti. Uz to, svi zainteresirani moći će na licu mjesta sudjelovati u nekoj od radionica: prirodne kozmetike, plesa, decoupage tehnike oslikavanja, žongliranja.... Želimo eksploziju civilnog društva! (Za sajam se još imate vremena prijaviti na adresu udruge: sibenska.udruga.mladih@gmail.com) 

Šlag na kraju.

Poslije ova dva intenzivna dana, valja se i zabaviti. A gdje drugdje nego u Azimut klubu u kojem je to zagarantirano. Uz "After je bolji od partyja"!

2024 © Sva prava pridržana | Š.U.M. - Šibenska Udruga Mladih | www.sibenskaudrugamladih.hr
Web developed by: MEDIAN kreativna rješenja