Održano predavanje "Neobične mogućnosti putovanja"

Autor:   /   Objavljeno: 25.05.2017, 18:22

U srijedu 24.5. u Narančastoj zgradi u Šibeniku, u organizaciji Šibenske udruge mladih Š.U.M., a u sklopu KLUBa MLADIH ENTER, održano je putopisno druženje pod nazivom „Neobične mogućnosti putovanja“, a gošća je bila Maja Klarić, šibenska putopjesnikinja.

Dvije osnovne teme večeri bile su putovanja i poezija koji se već desetak godina isprepliću u Majinom životu. Dosad je objavila četiri knjige i svaku je od njih predstavila prisutnima, uz prigodnu projekciju fotografija s putovanja.

Druženje je započelo uz „Život u ruksaku“, Majinu prvu zbirku koja govori o kraćim studentskim putovanjima po Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Francuskoj i sl., a tijekom čitanja poezije i projekcije fotografija publika je otkrila da se Maja u to vrijeme uglavnom kretala autostopom ili Interrailom.

Predstavljanje zbirke „Quinta Pitanga“ bilo je prilika da Maja publici približi Brazil i otok Itaparicu gdje je provela dva mjeseca na UNESCO-ovom rezidencijalnom programu za književnike gdje je zbirka i nastala. Pojašnjen je pojam umjetničkih rezidencija i na koji način one omogućuju da se povoljnije boravi u inozemstvu ukoliko se bavite nekom vrstom umjetnosti.

Zbirka „Nedovršeno stvaranje“ nastala je tijekom putovanja po Peruu, Boliviji i Ekvadoru, a između čitanja poezije Maja se dotaknula volonterskih programa kao što su WWOOF i Workaway pomoću kojih je također moguće putovati i boraviti diljem svijeta.

Prozni putopis „Vrijeme badema“ u izdanju šibenske udruge Fotopoetika nastao je tijekom hodočašća Camino de Santiago dugog 880 kilometara koji je Maja prevalila 2010. Camino de Santiago službeno započinje u francuskim Pirenejima, a završava u gradu Santiago de Compostela, odnosno u mjestu Finisterra na Atlantskom oceanu, a kako on izgleda „uživo“ prisutni su vidjeli preko fotografija koje je Maja donijela s tog putovanja.

Osim lijepih utisaka, publika je sa sobom ponijela doma i popis korisnih linkova koji se mogu koristiti kako bi se organiziralo povoljno ili čak besplatno buduće putovanje. Majin rad i dalje ćemo pratiti na njezinoj Facebook stranici „Maja Klaric, putopjesnikinja“ preko koje se mogu i naručiti njezine knjige.